دانشکده مهندسی چوب و کاغذ  

چشم انداز شغلی رشته های دانشکده


 

 

رشته مهندسی صنایع مبلمان حاوی علوم و فناوری­های مرتبط با فرایند تولید مبلمان می­باشد. طی این دوره دانشجویان با فرآیندهای ساخت مبلمان منزل و اداری، کابینت­سازی، ابزارها و ماشین­های ساخت، مواد اولیه مصرفی سلولزی و پلیمری و مباحث مدیریت صنعتی آشنا خواهند شد.

اهمیت تحصیل در این رشته:

صنعت چوب و مبلمان و صنایع وابسته حدوداٌ 10 درصد از اشتغال کل کشور را به خود اختصاص داده است. علی رغم حجم اشتغال بالا در این بخش، به دلیل تولید سنتی در آن، این صنعت به شدت نیازمند نیروی ماهر و تحصیل­کرده می­باشد.

بازار کار فارغ التحصیلان این رشته:

فارغ التحصیلان این رشته قادر خواهند بود بعنوان مدیر کارخانه، سرپرست و مدیر تولید، سرپرست کنترل کیفیت، مدیر طراحی یا مدیر پروژه در شرکت­ها و واحد­های تولیدی صنایع مبلمان و دکوراسیون داخلی مشغول به کار شوند. همچنین این فارغ التحصیلان می­توانند به تاسیس واحد­های تولیدی در زمینه صنایع مبلمان، دکوراسیون داخلی و کابینت سازی اقدام نمایند.

تاریخچه صنعت مبلمان:

صنعت مبلمان یکی از قدیمی­ترین بخش­های صنایع چوب جهان بشمار می­رود زیــــرا بشر از دیر زمانی بصورت نیمکت از آن استفاده می­کرده است، در ایران این صنعت از قدمت زیادی برخوردار نیست چون در گذشته در اغلب نقاط ایــران نشستن بر روی قالی­های زیبا و  نفیس مرسوم بوده است و حتی تا اواخر دوره قاجار فقط در مــنازل معدودی از افراد سرشناس مبل­های مخصوص پارچه ای به سبک دربار  فرانــسه وجود داشته که اغلب از خارج وارد می شده است ولی پس از آن با تغییر شیوه­های زندگی مردم، صنعت مبل­سازی رو به ترقی گذاشته است و اکنون برخی از استادکارهای ایرانی قادر به خلق شاهکارهایی در این زمینه می­باشند، صنعت مبل­سازی در حقیقت تلفیق هنر، علم و صنعت است بدین نحو که با بکار بردن ماشین آلات، تجهیزات، خلاقیت و هنـر محصولی ساخته می­شود که زینت بخش منازل و دفاتر است.



اهداف این رشته:

تربیت متــخصصینی که با هدف­گذاری مناسب، برنامه­ریزی منظم و سازماندهی علمی به هدایت و کنترل منابع سازمانی در این صنعت استراتژیک بپردازند تا از این طریق شکاف میان نیروهای کارگری تا فضاهای آکادمیک محض را پوشش دهند. اما به طور کلی اهداف این دوره را می توان در موارد زیر خلاصه کرد:

  • ایجاد پیش زمینه های مدیریتی و کارآفرینی
  • توسعه طراحی خلاقانه و آکادمیک در صنعت مبلمان
  • توسعه روش­های مبتنی بر کامپیوتر در طراحی مبلمان
  • توسعه مهارت­های نوین در طراحی و خلاقیت­های مرتبط با صنایع مبلمان

برخی از دروس ارایه شده در این رشته:

چوب­شناسی، استاتیک، مکانیک چوب، تحلیل­سازه، شیمی چوب، رسم فنی، حسابداری صنعتی، مدیریت و برنامه ریزی صنعتی، فرآورده­های چندسازه چوبی، چسب­های صنعت چوب، ارگونومی، اصول طراحی، طراحی مهندسی مبلمان، طراحی دکوراسیون داخلی، فناوری مبلمان، ماشین آلات مبلمان، رنگ­کاری و پرداخت چوب، کابینت سازی و ...

 

 

رشته مهندسی صنایع  چوب و فرآورده ­های سلولزی مجموعه ای از علوم و فنون است که با فراگیری آنها دانشجویان در مورد چگونگی رویش و تولید چوب و عوامل موثر بر آن، اختصاصات ساختمانی و طبقه بندی و درجه بندی چوب ­ها، خواص فیزیکی، مکانیکی، شیمیایی،کاربردی چوب، تبدیل شیمیایی، تبدیل مکانیکی، بازرگانی و داد و ستد چوب و فرآورده های آن آگاهی و مهارت لازم را کسب می کنند. 

            صنايع چوب از جمله صنايعي است كه از گستردگي زيادي بصورت صنف و صنعت در سطح كشور برخوردار است و داراي امكانات بالفعل و بالقوه فراواني مي‌باشد، گستردگي آن از منابع طبيعي و جنگل‌داري شروع شده و از كارخانجات بزرگي نظير تخته خرده‌چوب، تخته‌فيبر، تخته‌لايه و روكش، مبلمان و سپس کاغذ ختم مي‌شود، ‌ اين طيف وسيع به همراه نياز روز افزون به محصولات آنها نشانگر اهميت بالاي اين صنعت است.

  این رشته در سه گروه اصلی به شرح زیر خلاصه می­شود:

چندسازه ­های  چوبی:

 فرآورده های متعارف صنعت چوب در بخش فرآورده های چندسازه چوبی شامل محصولات پانلی نظیر انواع تخته فیبر، تخته خرده چوب، تخته چندلایه، چوب سیمان و چوب پلاستیک می باشد. همچنین انواع الوارها و تیرهای مهندسی شده مانند Glulam، LVL، PSL و I-Joist  در این حوزه تولید می­ گردد. همچنین تولید و ابداع نسل جدیدی از چندسازه­ هایی که  به کمک فناوری نانو تولید می گردند نیز در حال رشد و گسترش می باشد.

صنایع خمیر و کاغذ: 

علوم و مهندسی کاغذ از جمله بخش های فنی- مهندسی صنعتی است که در بخش های متنوعی مورد نیاز می باشد. محصولات سلولزی که امروزه بخش مهمی از نیازهای روزمره ما را به خود اختصاص می دهند مطابق با دانشی که در این مجموعه از علوم آموزش داده  می شود تهیه و تولید می گردند. تولید خمیر و کاغذ، تولید محصولات شیمیایی نظیر مواد منفجره نظامی، سلوفان، الکل و ...، بازیافت کاغذ، تولید دستمال های کاغذی و انواع بسته بندی های سلولزی تنها بخشی از این محصولات می باشد.

حفاظت و اصلاح چوب: 

حفاظت و اصلاح چوب به ویژه بر شناخت عوامل متنوع مخرب چوب و چندسازه­ های چوبی متمرکز بوده و روش های مناسب برای اصلاح معایب طبیعی چوب و پیشگیری از تخریب آنها و تولید محصولات چوبی مقاوم در برابر عوامل مخرب نظیر ترموود را به فارغ التحصیلان می ­آموزد.

مشاغل مورد نظر برای فارغ التحصیلان

  • تبدیل و تولید چوب و فرآورده های آن
  • مهندسی خطوط تولید صنعتی
  • کارشناسان کنترل کیفیت
  • متحصصین خرید و فروش محصولات سلولزی
  • کارشناسان بخش های مختلف  دولتی
  • تحقیق و توسعه صنایع
  • مشاغل خصوصی در زمینه عرضه محصولات سلولزی نظیر کاغذ، مقوا، ام­ دی اف، چوب­ آلات خام و اصلاح شده نظیر ترموود

 

 



  تاریخ آخرین بروزرسانی : 20 اسفند 1399 - 17:52